13 Reasons Why – scena sinuciderii de la sfârșitul sezonului 1 cenzurată de Netflix

In serialul 13 Reasons Why, Hannah, adolescenta hartuita si violata de colegii sai de liceu, se sinucide, intr-o scena care a socat profund. La sfatul specialistilor in sanatate mentala, aceasta scena a fost cenzurata si remontata intr-un mod diferit.

In urma cu doi ani si jumatate Netflix difuza primul episod din serialul 13 Reasons Why, adaptarea extrem de asteptata a unui roman pentru tineri, publicat in 2007. Personajul principal este Hannah Baker care se sinucide dupa cateva luni de suferinta psihica, datorata hartuirii la care a fost supusa de colegii noului liceu la care invata si din cauza ca unul din colegi a mers mult prea departe si a violat-o.

O scena a sinuciderii de trei minute. Stim inca de la inceputul serialului ca Hannah urmeaza sa isi puna capat zilelor. Povestea se organizeaza in jurul celor 13 casete audio pe care le inregistrase inainte de moartea sa, adresate celor 13 persoane pe care le considera responsabile de aceasta sinucidere. Ultimul sezon culmineaza cu scena sinuciderii, o scena de aproximativ 3 minute in care isi taie venele in cada. Ii putem vedea fata schimonosita de durere in timp ce apa devine incetul cu incetul rosie.

Din cauza acestei scene la care cei cu inima mai slaba nu se pot uita, serialul a fost acuzat ca ii determina pe adolescenti sa isi ia viata. Unele fapte diverse atroce au sugerat faptul ca adolescentii in cauza au copiat modelul operator al lui Hannah.

Un nou montaj. Doi ani si jumatate de la difuzarea serialului si la un an de la difuzarea celui de-a doilea sezon, productia serialului 13 Reasons Why a anuntat, prin intermediul unui comunicat trimis pe data de 16 iulie, ca scena a fost taiata si remontata. In timp ce serialul se pregateste intens pentru un sezon cu numarul 3, producatorii au decis sa fie mai atenti la nevoile si cerintele publicului. In aceasta noua scena Hannah apare in fata oglinzii dupa care putem vedea reactia parintilor sai care o descopera in baie fara suflare. Cu alte cuvinte, sinuciderea nu mai apare pe micul ecran.

Precautii insuficiente. Pentru a incerca sa evita orice tip de critica, productia a multiplicat initiativele. Un mesaj de avertizare apare la inceputul fiecarui episod care le recomanda persoanelor mai sensibile sa nu urmareasca singure scenele. Insa aceste precautii nu sunt suficiente si 13 Reasons Why a avut parte si de succes si de critici numeroase. Senzonul 3 este asteptat inainte de sfarsitul anlui 2019.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?