De ce Midsommar este fără îndoială filmul horror al anului?

Plasat intr-un cadru bucolic uimitor, « Midsommar », despre care se spune deja ca este filmul horror al anului, este o poveste terifianta care reinnoieste si reinventeaza acest gen si care confirma talentul tanarului sau realizator, Ari Aster.

A existat la un moment dat un moment in care cinematografia horror americana domina piata si care parea ca a devenit plina de stereotipuri, tintind un public adolescent doar, cu aceleasi produse, fara surprize si abuzand de anumite scene clasice sau eterne.

Din fericire insa, cateva filme mai deranjante si subversive au reusit sa isi faca si ele un loc in salile obscure de cinema. Printre ele se numara si « It Follows », 2014, The Witch, 2015 « Get Out », 2017 sau “The House That Jack Built”, 2018. Dar si “Hereditary”, primul lung metraj al realizatorului Ari Aster. La 13 luni dupa aceasta incercare, care a devenit cel mai mare succes al societatii de productie A24, Aster a revenit pe marile ecrane si confirma toate sperantele pe care ni le-am pus in el cu « Midsommar ».

La 33 de ani, acest tanar foarte talentat si promitator, in ceea ce priveste filmele horror, se impune deci in mod definitiv drept drept unul din realizatorii independenti cei mai talentati ai generatiei sale, un autor care are deja, o serie de scurt metraje perturbante, unde se putea observa singularitatea operelor sale.

De o maiestrie grafica impresionanta, « Midsommar » seamana cu o excursie proasta cu viziuni halucinante. Este un fel de basm pentru adulti, foarte pervers si foarte crud, care distileaza o stare de rau, o angoasa surda si insiduoasa. Timp de doua ore si 20 de minute, experienta provoaca un sentiment foarte neplacut, extrem de neplacut chiar, un sentiment care continua mult timp si dupa productie.

Lasati orice speranta, cei care intrati aici. Midsommar este cel mai autentic si cel mai terifiant film al acestei veri, dar si al acestui an.

Actiunea acestui film se desfasoara in Suedia si scufunda protagonistii sai, niste turisti americani, in mijlocul unor ritualuri pagane. Si contrar traditiilor filmelor horror, Ari Aster a decis sa plaseze filmul sau sub un soare arzator.

Dani si Christian sunt pe cale sa se separe atunci cand familia lui Dani este atinsa de o tragedie. Impresionat de tristetea si doliul tinerei femei, Christian nu poate lasa tanara femeie singura si o duce cu el si cu prietenii sai la un festival estival care nu se tine decat o data la 90 de ani si care se desfasoara intr-un satuc suedez izolat. Dar ce incepe ca o vacanta intr-o tara unde soarele nu pare sa apuna, va lua o turnura mult mai sinistra si mai ingrijoratoare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?